Maak je eigen dansfilm
Tijdens de workshop of lessenreeks “Maak je eigen dansfilm” nemen we in het eerste deel een kijkje behind the scenes van de derde dansfilm van regisseur Moniek van der Kallen en Dyzlo Film: Exhale. Waar begint het maakproces mee? Wie heb je nodig voor het filmen van een dansfilm? Ook kijken we naar de videoclip “Countdown” van Beyoncé en de overeenkomsten met Achterland en Rosas danst Rosas van Anna Teresa de Keersmaeker.
En je gaat zelf aan de slag! We beginnen met de choreografie, vervolgens ga je zelf onderzoeken hoe je met film ervoor zorgt dat het geen filmregistratie is, maar dat het echt een dansFILM wordt: een eindresultaat dat alleen als film kan bestaan. Een workshop met dit onderwerp duurt 4 uur. Een lessenreeks bestaat uit 4 of 5 lessen van 1,5 uur.
Wat leren scholieren?
- Wat is een dansfilm? We bekijken (beleven) delen van videoclips, een fictiefilm, een reclame en de dansfilm trilogie van de regisseur, allemaal verschillende voorbeelden van dansfilms.
- Hoe een regisseur een dansfilm voorbereidt. We bespreken (verwoorden) onder andere het concept, storyboard, shotlist, locaties, repetities, kostuums, etc.
- Wie er nodig zijn en wát er nodig is om een dansfilm te filmen (met als voorbeeld mijn eigen dansfilm Exhale (2021, 5 min). Je leert over de rol van de regisseur, producent, componist, camera-persoon, editor etc.
- Hoe maak je een choreografie? Met een aantal simpele bewegingen gaan we zelf choreograferen. We passen de beweging aan door middel van spelen met de level, richting, tijdsduur en intensiteit van je beweging. Daarnaast spelen we met de compositie van de dansers en spanning onderling.
- De leerlingen onderzoeken (onderzoeken en verwoorden) dan het volgende: hoe maak je van een choreografie een dansfilm (en geen dansregistratie) en filmen hun dansfilm (creëren).
- Tijdens het editen, bekijken we of er nog extra shots filmen om het gewenste resultaat te behalen (reflecteren).
Resultaat: Aan het einde van de les heeft iedere groep allemaal een korte dansfilm van 1 tot 2,5 minuut gefilmd en ge-edit.
Praktische informatie
Niveau: onder- en bovenbouw vmbo/havo/vwo
Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen. Per klas wordt in groepjes van 6 personen gewerkt.
Duur: 90 minuten per les bij een lessenreeks, 240 minuten bij een workshop (in overleg is een aanpassing in de duur mogelijk)
Kosten: vanaf € 400 per workshop per klas